Strefa wiedzy

Myśl, wizja, design

Ferran Adria, szef kuchni i współwłaściciel najlepszej na świecie restauracji El Bulli, przemienił gotowanie w dzieło sztuki. Jako prekursor kuchni molekularnej opracował unikalną kartę menu. To 30 dań, które są wynikiem eksperymentu ze strukturą i formą przy użyciu ciekłego azotu. Dobry design prasowy to niezwykłe połączenie zwyczajnych składników.

Inspiracja

Zapach, dźwięk, obraz, przeżycie, uczucie. Inspiracją może być wszystko. To impuls otwierający kolejne drzwi w umyśle. Szukając inspiracji najłatwiej odnieść się do czegoś, co znamy. Tak jak kucharz przegląda książki kucharskie, blogi czy programy kulinarne, tak grafik śledzi trendy w prasie i buszuje w Internecie w poszukiwaniu inspirujących rozwiązań graficznych. Czasem wystarczy bodziec, który uruchamia lawinę pomysłów, innym razem – konfrontacja z drugim projektem, zachwyt i nuta zazdrości.

Wybory

Kucharz i grafik – obaj wybierają spośród wielu narzędzi. Pierwszy – od nowoczesnych kuchenek, garnków ciśnieniowych, po zwykły rondelek i patelnię. Drugi – od najwyższej klasy sprzętu komputerowego, aparatu fotograficznego, po specjalistyczne oprogramowanie i banki zdjęć. Każdy stoi przed wyborem – czy skorzystać z gotowych produktów, czy swoje dzieło stworzyć od podstaw? W pełni samodzielne wykonanie zajmuje wprawdzie więcej czasu, ale otrzymujemy produkt dokładnie taki, jaki chcieliśmy. Kierując się zasadą prostoty, szacując czas, przeznaczenie i dostępne środki, świadomie wybieramy składniki i tworzymy spójną kompozycję. Podczas gdy danie prawdziwego szefa kuchni to dzieło sztuki smaku i estetyki, projektowanie graficzne jest sztuką łączenia funkcji użytkowej z pięknem.

Burza mózgów

Konsultacja, weryfikacja, konfrontacja pomysłów z odbiorem innych czy wypowiedzenie na głos własnych myśli pozwala ruszyć z miejsca lub postawić kropkę nad „i”. Pierwszym krytykiem projektanta prasowego jest ktoś z bezpośredniego otoczenia w pracy czy w domu. Za to konfrontacja pomysłów pozwala na sprawdzenie siły własnych argumentów.

Planowanie

Kuchnię i grafikę cechuje finezja w doborze składników. Mimo ciągłego poszukiwania oryginalności i eksperymentowania, nie można jednak zapominać o zasadach. Czym zbyt długie gotowanie jest dla potrawy, tym zbyt długi artykuł w magazynie customowym jest dla czytelnika. Wbrew pozorom matematyczne proporcje, mimo artystycznego zabarwienia, mają tu ogromne znaczenie. Odpowiednie
zaplanowanie formatu, formy druku, materiału i rozmieszczenie kompozycji jest jak zaserwowanie wystarczającej ilości potrawy o wywarzonym smaku, który nie wykrzywi naszych twarzy. Całość przekłada się nie tylko na zadowolenie odbiorcy, ale także na kosztorys przedsięwzięcia.

„Artystyczny ład”

Skończone dzieło musi stanowić całość. Niezależnie od tego, czy jest dynamiczną abstrakcją, czy harmonijną klasyką, prostą przystawką czy wykwintnym deserem. Odbiorca musi mieć poczucie, że wszystko jest dokładnie tak, jak miało być, a każdy element znajduje się na swoim miejscu. Dzieło ma zarówno zachwycać, jak i spełniać swoje zadanie – gwarantować, że goście powrócą po kolejne danie, a czytelnicy sięgną po kolejne wydanie publikacji.

To jest Karolina.
Od 9 lat pełni stanowisko operatora linii produkcyjnej,
na zmianie będąc jedyną kobietą "w męskim świecie".
Koledzy z pracy starają się przy niej pokazać z jak najlepszej strony.
Za to Tadeusz,
ślusarz z 45-letnim stażem
w tej samej firmie
,
nie wyobraża sobie życia
bez wędkarstwa.
Oto Magda.
Magda jest
sprzedawcą w sklepie.
Dzięki samodzielnie wykonanej reanimacji,
uratowała życie swojemu tacie.
A to Robert.
Zawodowo: kierownik ds. importu,
prywatnie: od 17 lat sokolnik.
O drapieżnikach wie wszystko,
choć czasem zdarzy mu się zgubić ptaka.
Czy tak
naprawdę wiesz,
kto pracuje w Twojej firmie?
Fabryka Fraz
Niezwykłe
historie
pozornie
zwykłych ludzi.